I'm Married!

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, October 19, 2010

Crunchy Popia

hye bloggers kesayangans, silent readers yang dikasihi....banyak sangat ke yang baca blog kau! femes sangat ke DeLiCiOuSTaStYDeLiCiA nie?


yesterday, i baked the cupcakes! mood memasak 2-3 hari ni meningkat secara mendadak! toink! toink! toink! today i'm gonna share a new recipe from me, named as Crunchy Popia! suka hati bagi nama! kahkahkah!


ok! lets start! ingredients as follow:




garlics, chopped it


button mushrooms, potong nipis nipis yer sebab nanti korang nak gulung die dalam kulit popiah!



chillies, chopped juga..nak letak berapa banyak ikut suka hati korang!
sorry pictures kurang jelas memandangkan snapped guna camera handphone...huhuhuhuhu


mixed vegetables, sebanyak yang korang nak..suka hati jugak!nak letak sekilo pun aku tak kesah! kuikuikui... sila la guna logik akal fikiran yer!



ini namanya black paper yang aku da tumbuk guna lesung batu sehingga agak halus...tapi suka hati jugak la kalau korang nak tumbuk halus ke, tumbuk kasar ke, tanak tumbuk ke....sebab korang yang nak makan nanti....mak tak kesah!


and this is the main ingredients...daging kisar! actually this one aku guna daging burger je sebab kat tempat aku ni aku tak tau kat mane nak cari daging kisar!wakakakaaka..giler siot! tempat sendiri tue!nampak sangat tak suka merayap! ;p
ok!back to the track, daging burger tu aku potong potong dadu....mesti korang tak nampak cam dadu kan? imagine sudeyyyyy.....


bile nak masak step mula ape???? panaskan minyak.....pandaiiiii....letak minyak jangan ler banyak banyak....agak agak la untuk korang tumis bawang...jangan korang gi deep fry la garlics tue yer!

da agak agak naik bau, masukkan black paper yang da ditumbuk halus tue...

lepas tu masukkan daging..kacau rata, agak daging da cam masak sikit, masukkan button mushrooms, diikuti red chillies, mixed vege...

jangan lupa tambah perasa yer..sedikit garam, gula and kiub ayam...and kalau rasa nak tambah bawang besar yang dipotong bulat pon boleh...

kalaw rasa nak tambah black paper sos pon ok jer...pastu masak la sampai initi untuk popiah tu masak...


finally, nie la rupanya inti popiah yang siap dimasak tue.....colourfull of LUNA kan? ;p

lepas masak, sejukkan inti tue dulu. kalau rasa jari jemari korang tue rintang haba, sila la tersukan ke langkah seterusnya.... disebabkan jari jemari aku nie punya la chumil kan, kena la tunggu inti tu sejuk dulu... lepas sejuk sikit baru la aku melangkah ke step yang seterusnya....


kulit popia, beli je kat kedai...sonang cite! kalau rajian sangat boleh lah buat sendiri....mak busy la..tak kuasa nak buat! XD


tepung gandum yang dibancuh dengan air untuk jadi pelekat kulit popia nanti...kalau rasa nak letak gam UHU pon boleh, tue pon kalau da rasa lama sangat la korang hidup kat dunia nie!


letakkan sebanyak mana pun yang korang suka inti yang korang da masak tadi tu di penjuru kulit popia tue...


then mula la menggulung kulit popia tue....


da siap gulung, gamkan hujung tue dengan bancuhan tepung gandum tadi...


taaaaaaarrrrrraaaaaaaaa..... finally, 50 bijik Crunchy Popia done by me....simpan dalam tuppaware elok elok...and bole simpan dalam freezer...tahan la beberapa hari ke beberapa minggu....so bila rasa nak makan keluarkan je from your freezer and deep fry la popia nie..


sungguh enak dimakan begitu sajaaaaaaa..... (nyanyi ala ala iklan Gardenia yer!)





x    o    x    o

sekian sahaja recipe dari aku untuk entri kali nie..

selamat mecuba yer!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...