I'm Married!

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, April 26, 2012

TRAVELOG DAY 1-CONTINUE

Assalamualaikum w.b.t....

yeah!!! sambung kembali ciritera travelog i...ini adalah kesinambungan entry dari previous entry. kisahnya lepas pegi jenjalan, gedik gedik ambil gambo bagai, i pun dengan mr. husband bergerak naik turun bukit menuju ke chalet yang kami dah booking sebelum ke Kundasang. we stayed at Kiram's Village.....dari Kiram's Village nak ke check point di Mesilou which is itu adalah salah satu port pendaki akan mula mendaki Gunung Kinabalu selain ada lagi beberapa port lain, dan salah satunya yang i tau kat Kinabalu Park took time around 10-15 minutes lebih kurang untuk sampai. feel lebih sikit duk kat Kiram's ni sebab jauh sikit dari pekan then lebih sejuk....malam-malam cakap mulut kuar asap woooo.... :DDD



then lepas check in, rehat kejap kat bilik sebelum keluar kembali menuju ke tempat yang ala ala ladang ternakan New Zealand gitew! lembu lembu pun macam lembu kat New Zealand sebab kat situ memang lembu yang diternak untuk dapatkan susunya even uolls boleh minum susu yang fresh dari ladang...ada juga dorang jual susu yang dah siap diproses dengan perasa asli mahupun coklat. actually, i dah pernah pegi tempat ni last year with my uncle's family, memang cantik especially for the greenery lovers! sangat hijau ok...pastu sejuk, nyaman lah! disebabkan banyak sangat gambar cantik yang menyejukkan mata memandang, so i malas nak upload kat dalam entry ni plus my picasa web albums dah exceeds storage limit :( kena buy extra space for picasa soon baru dapat upload more pictures! :( lomah den bab nak kena beli beli ni.....huhuhuhu.....disebabkan itu meh abaikan dulu pasal gambar gambar di Desa Cattle...ada rezeki uolls i upload later. tapi serious nyaman di samping kena tahan bau taik lembu! muahahahaha :DDDD

ok, lepas jalan jalan, ambil gambar sekeping dua, minum susu lembu bagai kat Desa Cattle, kami meneruskan perjalanan ke Ranau atas beberapa urusan kerja mr. husband disamping saje saje nak buang masa. so, we skipped the Ranau story, sebab selain atas tujuan kerja mr. husband, kami hanya habiskan masa dengan beli makanan, makan, pegi kedai makan dan makan lagi, lepas tu balik ke chalet. the nicest thing happened when we arrived at Kundasang Town was, kami nampak puncak Gunung Kinabalu! wowww!!!! it's around 6 p.m++  on that time, dah makin gelap time tu...that is the worst part sebab i can't snapped gambar puncak gunung clearly....ingat sonang ka nak dapat chance tengok puncak gunung secara terang terangan tanpa sedikit pun litupan kabus atau awan???


berhentikan kereta by the roadside just untuk snapped this picture tapi sayangnya dalam digicam cikai i ni tak nampak clearly... :( sob sob sob.... lepas mengalami sedikit keterujaan dapat melihat puncak gunung kinabalu, kami meneruskan perjalan pulang ke chalet memandangkan hari makin gelap dan makin sejuk! sampai chalet, rehat, mandi, dan sebagainya and we just decided dinner je kat cafe yang ada kat Kiram. malam memang makin sejuk, naseb baik dah bawa sweater yang dibeli khas di Fahrenheit, Bukit Bintang, tu pun sales untuk musim sejuk. so, sangat sesuai la pakai sweater tu di Kundasang ni.....gitewwww....

so, the next morning having breakfast di cafe yang ada di chalet tu lagi sebab we planned to go to Mesilou...tapi sayangnya baru suku jalan, hujan turun. so i cakap dengn mr. husband untuk patah balik sebab kalau hujan makin lebat, rugi jer pegi sana sebab tak dapat pun nak jalan jalan or bergambar. lepas breakfast and before check out, camwhoring kejap di sekitar Kiram's Village untuk kenang-kenangan. layankan je la beberapa keping pictures yang i tempel kat sini...











on the way from Kiram's nak ke pekan Kundasang, hujan memanjang even singgah di Dream's World pun tak dapat nak bergambar. so kebanyakkan plan has been cancelled! sob sob sob.... :( meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park, tapi sebab nampak mendung semacam je plus nak masuk Kinabalu Park tu kena bayo, so we decided takyah la masuk sebab kalau hujan turun, rugi! so, carry forward to the next trip! ladang teh is in the list! weheeeee~~~~ :DDDD

so, kat Kinabalu Park, just bergambar gambar je kat bawah tu then heading back to KK....lunch pun kat KK je....




x    o    x    o
thank you mr. husband for this so called holiday a.k.a pre-honeymoon!
love u till the end! *hugs*

Tuesday, April 24, 2012

TRAVELOG DAY 1

Assalamualaikum w.b.t....

Yeahhhh!!!! seperti yang telah dijanjikan...entry berupa travelog akan i update di blog kesayangan...last weekend mr. husband bawa cuti-cuti malaysia kat Kundasang! yes! kundasang merupakan satu tempat tanah tinggi sipi-sipi macam cameron highlands. selepas 5 bulan kahwin, ini adalah percutian kami yang betul betul dinamakan sebagai 'percutian'! yep! and we are considering this trip as our pre-honeymoon! :P see......siap ada pre bagai....post honeymoon nye biler pulok? tunggu aje la....hehehehehehe :D insyaallah ada rezeki, sampailah kami ke sinun....tempat yang jadi idaman nak berholiday...but since that place is not in Malaysia, kena la take time sikit untuk merealisasikannya sebab we need to consider a lot of things such as tahun ni mr. husband pun dah kekurangan cuti sebab cuti tahunan banyak habis time nak habeskan final project masters dia, then banyak program-program yang ada tahun ni, kekangan masa dan sebagainya....tapi yang penting passport sudah siap dari tahun lepas! wahhh!!!!! pantas gitewww!!! :P LOL!

so after almost 3 weeks struggled siapkan final projects, siang malam bertapa di library UMS, hidup terkucar kacir sikit, rutin tidur tiap malam yang dah tunggang terbalik *sampai sekarang pun belum back to normal*, finally he made it walaupun 3 kali he wanted to give up in finishing his study! ayark! naseb baik berubah fikiran di saat saat akhir......pheewww!!!! =.=' i pulak yang lega lebih! :P why? banyak reasons nya....but what past is past! so, i'm looking forward! tak perlu di ingat peristiwa lalu....ecehhhh!!!!! ;P LOL!

back to the story, hari sabtu lepas pagi pagi dah gerak dari KK to Kundasang...because we set our mind early as this is our holiday trip, so memang rilex sesangat....no rushing at all....drive pun slow je sambil menikmati keindahan alam gitew! disebabkan belum breakfast and journey from KK to Kundasang took around 1 hour and 30 minutes, so i pun suggested kat mr. husband why not we just go to McD drive thru je sebab kan sekarang McD buat promo beli Chicken McMuffin dengan harga Rm2.50 sejibik! so saje je nak feel breakfast dalam kereta....malas nak dine in kat McD sebab kesejukkan dan kabus kabus di Kundasang duk memanggil-manggil dah! :P so just tapau je Chicken McMuffin 2 bijik....


nyum....nyum...nyum.....i loike Chicken McMuffin!

then, sampai Kundasang around 12.30 p.m camtu...singgah kat restoran atas bukit *i tak ingat apa nama restoran tu* tapi memang restoran wajib singgah kalau pegi Kundasang. terus lunch kat situ sebab nak check in chalet tak dapat lagi. check in pukul 2.00 p.m baru dapat. so buang buang masa sambil makan makan dulu.

menu wajib i kalau makan kat situ is Soto ayam...

chicken wings, wajib order kalau makan kat sini....
can you imagine, dalam kesejukkan angin yang bertiup tu layan plak chicken wings panas-panas....peerrggghhh!!!!


mr. husband order sup tulang dan nasi putih

so, selamat menjamu selera.........
lupa dah pasal nak kuruskan badan bile dapat hadap delicious food yang menjadi favorito... =)


lepas lunch masih ada masa sebelum check in kat chalet yang dah di booking awal. so mr. husband bawa pegi Mount Kinabalu Heritage & Spa sebab nak survey tempat yang sesuai nak buat kursus untuk staffs... so, sambil sambil tu menikmati keindahan alam sekeliling kat Mount Kinabalu....i pun selama ni duk pi Kundasang tu, ni la pertama kali naik ke Mount Kinabalu Heritage & Spa.

ada jambatan gantung

reception counter




flora di Mount Kinabalu Heritage & Spa

budak gemuk kemaruk nak berposing depan camera! LOL! :P


posing lagik!

i paksa dia suruh posing! =p


gambar haruslah seperti orang pergi honeymoon! Bluugghhhh!!!! :D



adik adik, kakak kakak yang belum kawen jangan tiru aksi kami!
HARAM......
ini lah nikmat bila yang haram dah jadi halal....so kawen ler cecepat! ;p
*peace yoooo!!!!*


lepas jenjalan kat Mount Kinabalu Heritage & Spa, turun ke bawah pergi beli buah di gerai gerai tepi jalan. i beli jambu air madu, kepingin giler makan jambu air madu tu padahal baru je makan sebelum tu....ade jual strawberry jugak.....tapi tak terasa pun nak beli strawberry...pokok strawberry pun ada jual....sape nak tanam kat rumah, boleh ler try beli and tanam kat rumah korang.


i tak tau apa nama bunga ni....selama pergi Kundasang, i pernah nampak dorang jual roses, everlasting flowers dengan kekwa je....trip kali ni terjumpa bunga pelik berwarna ungu ni.....cantik juga.....tapi tak kuasa nak beli bunga, snapped gambonye pun jadilah.....

x    o    x    o
to be continue dalam Travelog Day 1-continue







Monday, April 23, 2012

MEMANG TERBAIK!

Assalamualaikum w.b.t....

Morning uollz.....rajin plak nak bangun pagi ngadap blog kan? what ever lah! actually just nak bagitau i dah try this ohsem tasty Horlicks Crunch McFlurry! yep! rasa yang sungguh tasty! i loike the things yang very crunchy di dalam McFlurry ni....is it Horlicks? tak sure plak apa tu...but it's better than oreo McFlurry....sebab kalau makan Oreo McFlurry, oreo yang hitam akan melekat di pinggir bibir atau di celah-celah gigi....tapi kalau makan this Horlicks Crunch McFlurry, dia tak melekat di celah-celah gigi atau meninggalkan kesan hitam di pinggir bibir! :) so i loike this so muchy!





x    o    x    o
thank you mr. hubby yang bawa pegi cari this ohsem Horlicks Crunch McFlurry....
terpaksa pegi cari di dua McD berlainan....
sebab yang first tu kehabisan stock!
see....ohsem sangat kan sebab habes stock!
nantikan update travelog ke Kundasang lepas ni! :P
ok bai!

Thursday, April 19, 2012

Assalamualaikum w.b.t.....

Last week i watched this movie, Dark Flight....with mr. husband. mid night movie okeh! just a small celebration after mr. husband abes viva....lama tak layan cerita hantu/seram....this is thai movie...orang cakap selalunya kalau cerita seram thailand ni memang seram berabes....

by the way at first tu pening juga kepala pikir nak tengok movie apa because there are few movies that i already shortlisted, which is Dark Flight, Mirror Mirror, Battleship, Wrath of the Titans and The Hunger Games. last last decided tengok Dark Flight sebab pernah tertengok trailer dia time tengok movie few months ago....


google image

for me cerita dia memang seram dan menakutkan especially part keluar hantu hantu di dalam plane tu and the most frighten part adalah part bunuh membunuh dalam that plane.....yes! most of the time i closed my eyes with my palm! bluerk!!!! tengok screen kat celah celah jari....pity me....penakut sangat! sape suruh....and yes, memang i beberapa kali terjerit sebab terkezut! damn u! bikin malu!hahahaha :D LOL

by the way, ibu mengandung jangan tengok ok....di khuatiri terberanak dalam wayang plak nanti sebab terkezut! sape yang suka layan cerita seram atau ghost story boleh la pegi tengok cerita ni kat wayang....kalau nak tengok kat rumah, make sure korang ada tv dengan screen yang sangat besar baru feeling abes...make sure bawa bantal ke teddy bear korang ke untuk di peluk....hehehehhe.....

next movie, mr. husband setuju nak layan Battleship!

google image

x    o    x    o
jum tengok Battleship yuk! ^___*


SAPE DAH TRY???

Assalamualaikum w.b.t.....

Yeay!!!! Yeayyyyyy!!!! McD dah ada McFlurry baru which is Horlicks Crunch McFlurry! sounds yummy!!!!! sape dah try???? any comment? is it tasty than oreo Mcflurry? i love oreo mcfluryy so muchy yet i like horlicks damn so much! bila McD dah keluarkan this Horlicks Crunch McFlurry i was like i wanna try this! i wanna try this!!!!! sambil lompat lompat....hahahaaha :D LOL! joking! *__*

tengok gambar pun i dah terliur berabis.....seriously i wanna try this horlicks crunch! but....but....i tengah batuk sekarang! :( pity me....tapi nak makan jugak!i don't care...i must try this! oh mr. husband....i wanna try this...and please say yes.....don't say NO....i'm begging you....lepas makan this ohsem McFlurry i makan ubat batuk rajin-rajin....ok! mummy gave me ubat batuk already.... 

horlicks crunch McFlurry
vs
oreo McFlurry


which one has the highest vote?????

x    o    x    o
jum try ramai-ramai!



Tuesday, April 17, 2012

LUNCH FOR TODAY

Assalamualaikum w.b.t....

hari ni nak jamu mata korang lagi dengan masakan i walaupun i ni tak la hebat mana memasak....hari ni rajin nak type recipes untuk korang try kalau korang rajin....actually semalam baru first time keluarkan table grill dari kotak....belum dirasmikan lagi...so harini dengan excitednya nak rasmi table grill hadiah kawin last year.....oh!by the way, oven pemberian sis in law belum dirasmi.....tungguuuu..... :)

untuk menu pertama, sebab nak rasmi table grill ni i decided nak buat grilled chicken dengan sambal special....i grilled sekali dengan sotong......


chicken and squids grilled with special sambal

bahan-bahan:
cili kering
bawang besar
bawang putih
halia
serai
lengkuas
belacan
(semua bahan di atas dikisar)
air asam jawa
minyak untuk menumis
gula
garam

cara-caranya:
1. panaskan minyak di dalam kuali
2. masukkan semua bahan yang dikisar
3. masukkan air asam
4. perasakan dengan gula dan garam
5. masak sampai bahan-bahan tadi masak 
6. grilled ayam dan sotong (i guna table grill so much easier) sampai separuh masak
7. lepas tu amek sambal yang da siap di masak tadi, sapu kat ayam dan sotong
8. grilled lagi sampai ayam dan sotong masak

*i masak sambal tu kasi lebih, so lepas sapu kat ayam adn sotong tadi, yang lebihan tu buat makan dengan nasi......sedappppp :D*



udang masak kunyit

bahan-bahan:
udang
bawang putih
bawang besar
serbuk kunyit
cili hidup
garam 
minyak masak

cara-caranya:
1. panaskan minyak
2. tumis bawang putih
3. masukkan udang dan kacau rata
4. masukkan serbuk kunyit
5. masukkan garam
6. masukkan cili hidup dan bawang besar
7. kacau rata sampai udang masak
8. siap sedia untuk dihidangkan


sayur campur

bahan-bahan:
bawang putih
bawang merah
kiub pati ayam
kubis putih
lobak merah
kubis bulat
bunga kubis
tau fu box
fish cake
fish ball
air
minyak masak

cara-caranya:
1. panaskan minyak
2. tumis bawang putih dan bawang merah
3. masukkan fish cake, fish ball, kiub pati ayam
4. masukkan carrot, bunga kubis...
5. masukkan sedikit air
6. masukkan kubis bulat, kubis putih, tau fu box
7. kacau rata, dan angkat

x    o    x    o
selamat mencuba! ^__^

Monday, April 16, 2012

CANDID FROM ARIEF DARWISY'S BIRTHDAY PARTY

Assalamualaikum w.b.t.....

7hb April 2012 yang lepas, i dengan mr. husband berkesempatan celebrated birthday this lilttle boy.....hey! meet Arief Darwisy....he's 2 years old on 6th April....HAPPY BIRTHDAY Darwisy......sincerely from Paksu and Maksu...we both love you so much Otomen Taro! hehehehe :P

Darwisy with his Angry Bird!

His parent organized a birthday party special for their lovely son at KFC, Likas....weeee~~~best best! all the kids enjoyed eating, playing and celebrating the birthday boy damn so much!ohsem sangat tengok budak budak tu happy.... ^__^



Birthday boy and his sister, Kakak Atin.....



part of the guests....


deco from KFC.....



surprise for Darwisy and those kids!!!!Chicky is here!!!!! hehehehe....

hehehehe... Darwisy look at Chicky.....dia takut kat Chicky at first.... :P

sing birthday song for Darwisy......

Darwisy with his daddy, mummy and Kakak Atin

the mummy and daddy with Chicky



Paksu and kakak Atin.....


kami gila bergambar....
heheheeh....sape sempat lari ade muka dalam ni.....
sape lambat, takde.....
sape cepat dia dapat.....hehehhee


video


video

x    o    x    o
HAPPY BIRTHDAY DARWISY a.k.a Otomen Taro!!!!!
love you baby.....muah3!!!!!!


video

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...