I'm Married!

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 30, 2011

HARAPKAN PAGAR, PAGAR MAKAN PADI! TAPI ADA KE PAGAR YANG MAKAN PADI????

Assalamualaikum w.b.t....

ada ke pagar yang makan padi?
atau ada pagar yang ada mulut ke???

Pepatah melayu ada mengatakan 'harapkan pagar, pagar makan padi'.pepatah nie cukup familiar untuk diri i since sekolah rendah.cuma pernah jugak terpikir nak tanya cikgu BM time tue, kenapa orang dulu dulu cipta pepatah camnie?i mean pagar makan padi???sungguh tak logik bunyinya....kalau difikirkan mengikut logik akal fikiran, mana ada pagar yang boleh makan kan?tapi assume sendiri la mungkin dulu dulu pagar dia special kot?boleh makan padi(?)

same goes to pepatah yang satu lagi nie, 'melepaskan batuk ditangga'...ikutkan maksud pepatah ni melakukan kerja separuh jalan.senang cakap buat kerja tak abes!tapi apa kaitan batuk ditangga?batuk dekat tangga sama dengan buat kerja separuh jalan?batuk separuh jalan di tangga mungkin?nak relatekan pon macam susah kan?

ok....sebelom tue nak bagi credit to Syed, yang telah merungkai segala tanda tanya di kepala otak i selama berbelas tahun sebelom ini.. ^__^ 

first, harapkan pagar, pagar makan padi..it is actually 'harapkan pegar, pegar makan padi'!tengok betol betol..PEGAR dan bukannya PAGAR!apa itu pegar?ok...orang dulu dulu kan menulis dalam tulisan jawi...jadi, jika pepatah ini ditulis dalam tulisan jawi akan  menjadikan ianya seperti berikut:


Maka, kesilapan berlaku disebabkan perubahan ejaan jawi kepada rumi...see...1 huruf tersalah, terus membawa impak yang agak besar di situ....so, apa itu 'pegar'? pegar merupakan sejenis burung yang di panggil burung pegar atau dalam bahasa inggeris ia dikenali sebagai pheasant!

burung pegar

so, da boleh nampak kelogikkan pepatah ini di situ bukan?burung makan padi....logik!sebab burung memang sejak azalinya akan makan untuk hidup!tapi belum pernah wujud di dunia ini ada pagar yang pandai makan padi!my assumption, orang dulu dulu mengharapkan burung pegar ini untuk menjaga padi mereka dari di serang serangga ataupon dimakan tikus!tetapi sebaliknya, burung pegar ini pula memakan padi mereka dan bukannya memakan perosak padi!jadi, di sini lah timbulnya pepatah 'harapkan pegar, pegar makan padi'! maka, orang dulu dulu sebenarnya rasional dalam mewujudkan pepatah, tetapi disebabkan kesilapan menterjemahkan dari tulisan jawi ke rumi, menyebabkan generasi hari ini menggunakan pepatah yang ada sedikit kesilapan yang mana bila difikirkan mana logiknya perumpamaan yang di bagi itu!

sama juga dengan 'melepaskan batuk di tangga'..cuba fikirkan apa kaitan batuk di tangga dengan maksud melakukan kerja separuh jalan?adakah dia batuk separuh di tangga?kenapa mesti batuk?kes yang sama dengan pagar...kesilapan dalam menterjemahkan tulisan jawi kepada rumi!again!

sebenarnya ia adalah batok! apa itu batok! batok merupakan gayung yang diperbuat daripada tempurung kelapa....kan orang dulu dulu kebiasaannya akan letakkan tempayan yang di isi air di tangga rumah.sebelum naik ke rumah, kena cuci kaki dulu dengan menggunakan batok!

ini lah batok!

bila cuci kaki, kita akan gunakan batok untuk ceduk air dari tempayan dan jiruskan ke kaki....tapi bila kita guna batok nie untuk ceduk air dan cuci kaki, kemudian sepahkan batok ni di tangga umpamanya, tak letakkan balik di tempat asalnya, maka terjadi la pepatah 'melepaskan batok di tangga' yang membawa maksud melakukan kerja separuh jalan!unik kan?

so sekarang baru nampak logiknya pepatah orang orang dulu cipta...betol tak? :) kesilapan penterjemah telah mengelirukan kita semua...jadi, mari sama sama kita betolkan!untuk adik adik yang masih bersekolah, cuba tanya cikgu kat sekolah.....mana logiknya kaitan pepatah yang dicipta tue?ada ke pagar makan padi?and kenapa batuk di tangga?kenapa tak menangis di tangga ke? mengantuk di tangga ke?tidur di tangga ke?menyanyi ke? LOL!

x    o    x    o




ITS NOT THAT EASY LIKE ABC :'(

Assalamualaikum w.b.t....

Hurmmmmm.....semalam register balik kat job street since email kena hacked dulu, blom lagi i renew the registration...hari nie settle renew registration kat SPA plak! huhuhuhu...i'm back as an active job seekers! buhsan doe duk rumah hari hari....tapi naseb baik gak la dapat husband jenis kuat makan....pagi pagi before he goes to work, kena siapkan breakfast, then lepas dia gi keje, kemas rumah, laundry, mandi...tengah hari cook for lunch sebab dia akan balik makan kat rumah....then after lunch, when he goes to work back, i akan surf internet atau tengok tv je...then petang sebelum my hubby balik rumah,  siapkan minum petang....dinner kadang kadang masak, kadang kadang makan buah je...kunun nak diet! :P so kalau hubby cakap nak makan, kena masak, kalau tak, tak yah la masak....sonang koje den! ^__^'

tapi bila da petang petang cenggini, takde keje nak buat, rindu plak kat family yang jauh di mata tapi sentiasa dekat di hati.... :'(

miss them like crazy! :'(
gambar raya tahun nie....huhuhuhu

me with my lil bro and lil sisters...
heart you sweety pies!
muahhh!!!!

my happy family...
love them so much! :')
mak, abah and adik....i miss u guys,damn so much! :'(

before kawen, i confident jer cakap dengan hubby 'i'll follow you after we get married...kan tempat isteri di sisi suaminya'....then he asked me 'tak risau ke nak tinggalkan family?nak tinggal jauh ni dari family?nanti mak abah sedih macam mana?'....

masa tue nak kata tak fikir panjang, tak juga...rasanya da berjela jela punya panjang i pikir....maybe my mistake, tak fikir kepedihan yang akan di alami bila nak berpisah dengan family...walaupon bukan berpisah buat selama lamanya.....sob sob sob :'(

time wedding kat KK, family i ramai yang ikut datang KK...masa tue happy je tengok dorang enjoy kat sini walaupon i takde masa yang banyak untuk join dorang jenjalan sebab masa tue memang busy dengan persiapan malam berinai, majlis persandingan dan outdoor session dengan photographer....pheewww!!!!memang macam tak cukup anggota badan la time tu nak bergerak...naseb baik family pon memahami.....

but when it's come to the last day they were here....masa tu kecelaruan perasaan da mula menyerang otak...da tak boleh nak beza yang diri sendiri nie tengah sedih ke, takde perasaan ke, happy ke.... =.=' sampai kat Terminal 2, KK, da mula bertambah kronik kecelaruan perasaan....sampai la saat dorang nak boarding, time tu la berjurai airmata turun macam empangan pecah!demmit!!!!hilang keayuan!wth! T__T

yang di circle itu my family's member yang sempat i snapped their picture!
guna henpon je....tak boleh da nak bergambar dengan dorang since airmata duk berjejeh kat pipi nie! T__T

mak yang buat buat happy....
padahal dalam hati da nangis! :'(
Mira yang duk tahan nangis sebab tengok i nangis! :'(

that is my lil bro yang tak berperasaan!
cilakak ini budak!pura pura la nangis, at least! LOL! :D

apa pon, sedih tetap sedih... :'( apa yang terjadi da pon berlalu....sekarang duk counting the days bila nak balik kampung.... :\ one thing yang i happy, they really enjoy while they were here!sampai ada ahli rombongan yang baru sehari dua balik semenanjung, da sms i bagitau nak datang! :') selagi i di bumi  Sabah nie, datang la kesayanganku..anytime je...let me know awal awal so boleh suruh hubby minta cuti sekali...boleh bawa you all round Sabah lagi.... :')

Kepada yang datang hari tue, i really appreciate it! :') terima kasih sebab datang ke KK...sampai ada yang da tangkap lentok dengan sumandak Sabah! nahhhhh laaaaa...siap sedia sape yang jadi warganegeri Sabah jugak!hikhikhik..welcome to my club la! :P

x    o    x    o
saya rindu keluarga saya! :'(





Wednesday, December 28, 2011

THANK YOU SHUTTER WORKS!

Assalamualaikum w.b.t.....

i would like to take this opportunity to say thank you so much to my OP on my wedding here in KK for the very marvelous pictures! you guys did the very best part to save our best moment ever!

thank you to abang Syam Kiki and Jamri Herry from Shutter Works *correct me if i'm wrong* for being our OP of the day. we had a very wonderful outdoor photoshoot with you guys! they are so 'gila gila'..... :P they got a lot of idea during our outdoor...we felt so comfortable while doing the outdoor photoshoot with them! :) the price is so reasonable! so bride-to-be area kk....do PM them..early booking is recommended! search their FB account!

our outdoor photoshoot we all buat a day before our reception.so still have full energy...dari petang sampai malam...normally photographer akan limit kan time for outdoor photoshoot around 1-2 hours.tapi dorang ni macam takde limit time.sampai kitaorang pulak yang kepenatan.....hehehe :) we started the session at the first venue which is at KKIA...then we moved to beach, Tanjung Aru, then to Jesselton Point for the very last venue coz on that time i da rasa very exhausted! tak larat nak posing and nak senyum da! kakakakaka LOL!

they not just incharge for our outdoor session but they cover the outdoor session, malam berinai, and our persandingan yang mana ketiga tiga nya adalah pada hari yang berlainan but the price they offered us is so reasonable and i can say sangat murah! ^__^ trust me!

so, tak yah nak bebel lebih lebih, just scroll down and enjoy hasil yang dorang bagi kat kitaorang.jum jamu mata! :)))









actually i nak upload our outdoor session punya, tapi i just realize my pen drive is corrupted and all the soft copy for the outdoor session is gone! :'( demmit!!!! huhuhuhu...so terpaksa tunggu dari photographer je la....sob sob sob... T___T

x    o     x    o
MUA for outdoor: myself
wardrobe for outdoor photoshoot: Butik Ismail Hassan & Butik Kasih Sayang

MUA for malam berinai and sanding: Butik Kasih Sayang
wardrobe for malam berinai: Butik Kasih Sayang
wardrobe for majlis sanding: Butik Ismail Hassan
wardrobe for majlis potong kek: Butik Kasih Sayang



Sunday, December 25, 2011

THANK YOU JIRAN! :P

Assalamualaikum w.b.t....

i'm officially moved to Sandakan, Sabah after married!and now i'm full time housewife *because i still didn't find any job here..i just 1 week here*. da kawin kena ikut husband...nak plak my husband keje kat sini....so i la yang kena sacrifice instead of him sebab dia pon baru dapat transfer ke sini...alamat lambat lagi la dia nak dapat tukar pi tempat lain....huhuhuhuhu....

this is my second time datang Sandakan...Sandakan merupakan bandar kedua terbesar di Sabah selepas KK...so not too bad staying here...still got beach here tapi tak secantik macam kat KK...i love everything in KK much more! ^__^ but seafood here is cheaper more than in KK....and it's something sooooo gooood!!!! hehehehe....

kat sini i tinggal kat kuarters..located in Rumah warga tua Sri Harapan, Sandakan....tapi jarang betol i nampak orang orang tua kat sini.... XD kiri kanan i ada jiran..tapi i cuma kenal jiran kat sebelah kanan rumah je..sebab yang kat sebelah kiri tak pernah nampak muka lagi???...anti sosial kut???*buat dia baca blog haku, mampos! :P*

second night i'm here, my husband cakap jiran sebelah ajak dinner sama...nak belanja makan seafood!he asked me how?i cakap on je la...boleh berkenalan dengan jiran sebelah...kena hidup bermasyarakat sikit....tak boleh sombong sombong....hehehee...

so we went for a dinner at Sim Sim Seafood Restaurant, Sandakan....the best thing tentang restaurant tu sebab kat bawah restaurant tu adalah laut!memang superb!jamu selera sambil dibuai angin laut....perrgghhh!!!!i loike!!!!

jiran belanja makan malam tue....udang, ikan, sayur, sup ketam..semua my favorite! *tapi 1 picture pon i tak snap...even picture my jiran pon i takde...kalau tak boleh tampal kat my blog nie*tapi i malu malu kucing sikit la malam tue!hikhikhik! :P jiran i ni laki bini perangai gila gila...but they are so sweet!!!the husband is my husband's office mate...and the wife keje kat bank...

so, meet my jiran, Encik Junaide and Puan Hermawati ^__^ "hye jiran!" :))) thank you so much belanja kitaorang makan malam tue....lepas ni our turn..insyaallah....duduk sebelah sebelah rumah juga kan....mane tau 1 day kita boleh berpicnic kat depan rumah sama sama ke?hehehehe....

x     o     x     o
lepas dinner malam tu i blom ada kesempatan lagi nak beramah lebih mesra dengan jiran sebelah.... =.='



KISAH GORENG PISANG

Assalamualaikum w.b.t....

walaupon doktor cakap goreng pisang tu kolestrolnya tinggi, i tetap juga suka makan goreng pisang walau dalam apa jua keadaan....hehehehe....semalam time pegi pasar, nampak orang jual pisang.mula mula pikir nak beli pisang, so nanti boleh balik goreng sendiri.tapi bila dipikirkan just i dengan husband je ade kat rumah, tak berbaloi plak nak beli pisang sampai sesikat!tak kan pulak nak minta kat makcik tue 'makcik, saya nak beli pisang 4 bijik!' kang tak pasal pasal makcik tue cakap i gila!setakat nak makan berdua, beli aje la kat gerai tepi jalan.beli RM3 pon da cukup kenyang kan?

so lepas brunch tadi, keluar pegi beli barang dekat giant dekat dengan rumah...since today is Xmas, husband pon cuti,plus weekend kompem cuti *walaupon dalam musim hujan, kebarangkalian husband dipanggil untuk membantu bagi kaunseling kepada mangsa banjir yang trauma* kitaorang keluar la pegi beli barang bersama sama....walaupon sebenarnya belom lagi pernah i pegi  beli barang sorang sorang! :P sebab i'm still new here...jalan pon tak faham faham lagi....

alkisah, kat luar giant tu ade makcik jual goreng pisang panas.so teringin nak makan..da cakap dengan husband, 'sebelom balik nanti kita beli goreng pisang dulu ek?'...nak lagi time time hujan cenggini, sedap makan goreng pisang panas nie....so lepas shopping kat giant, seperti yang dijanjikan, before balik beli goreng pisang dulu.i tanya husband i, 'berapa ringgit nak beli nie?'

husband dengan confident cakap 'beli RM2 la'..i pon ingat dia da biasa kat situ kan...so i pon dengan confidentnya la 'bagi goreng pisang RM2'!'....sekali i budget RM2 goreng pisang tue lebih kurang macam kat Kedah, kat KL....RM1 dapat la dalam 4-5 keping pisang...sampai da 10 keping, dia tak stop lagi isi dalam plastik!dalam hati i terdetik juga la 'aku minta RM2 je..dia ni salah dengar ke?'

last last, hambek kau!RM2 goreng pisang kat sini, penuh 1 plastik...mau terbeliak bijik mata i!i tengok husband i...dia duk tersenyum senyum!lepas bayar, kitaorang jalan nak pegi kat kereta!sekali husband cakap 'banyak giler pisang dia! hahahhahha'.....ok!fine!rupanya dia pon tak tau RM2 goreng pisang kat situ, bapak punya banyak kitaorang dapat!balik rumah, gigih nak abeskan goreng pisang tu sebab sayang nak buang!memang makan goreng pisang sampai malam la jawabnya!i rasa muka i macam da kembang sebesen duk kunyah pisang nie....huhuhuhu

finally, 2-2 give up!kenyang giler!separuh plastik lagi tak abes!RM2 goreng pisang kat sini boleh makan 4-5 orang! huhuhuhhu...so moral of the story, tanya dulu sebelom beli! =.='

x      o     x     o
mabuk goreng pisang! 
hohohohoho!!!!!
malam ni nak gi makan seafood pulak dengan sista and the brothers!
hancus lagi diet ku! T__T

DINNER SIMPLE BUDGET NAK DIET!

Assalamualaikum w.b.t....

eceh!happy la kunun first time masakkan dinner untuk husband sebab plan nak masak for lunch hancus tak jadi disebabkan hujan lebat giler and tak dapat nak drive to pasar....akhirnya tengah hari baru i dengan husband keluar pegi pasar umum Sandakan...tapi before tue brunch dulu kat kedai kopi dekat bandar.makan roti kawin and soto ayam.burrrppp!!!!!kenyang....

sampai pasar duk pikir tak tau nak beli ape...nak lagi da lewat sangat gi pasar...ikan bagai dah tinggal untuk masa masa kecemasan da..cari sotong pon takde yang fresh lagi..tinggal yang saki baki..so last last end up beli ikan 1 kilo, udang 1/2 kilo dengan ayam 1 kilo...kunun stock 1 minggu sebab yang nak makan kami 2 orang je....huhuhuh...

sampai rumah da pukul2 lebih camtu...terus masuk dapur siang ikan, udang dan ayam.cuci bersih bersih simpan dalam freezer...so nanti senang, nak masak, amek je dalam freezer.naseb baek husband tolong juga.lepas tu tanya husband nak dinner ape....since ade ikan pekasam dalam refrigerator tue, and tekak ni pon duk teringin sangat nak makan ikan pekasam tue, husband cakap nasi goreng dengan pekasam pon jalan nie.lagipon for dinner, we go for simple menu.kang masak lauk banyak banyak, makan pon banyak.camno nak diet???

then i decided masak nasi goreng cina dengan pekasam...makan panas panas...perrgghhhh!!!!2 orang je kan makan...lauk banyak banyak pon membazir!then letak syarat lagi tue, kita dinner mesti sebelom pukul7 malam *reason sebab kami berdua nak diet, jaga badan! har-har har!!!*

so pukul5 petang da tong tang tong tang i ketuk kuali kat dapur...bau ikan pekasam semerbak da dalam rumah....terbuka terus selera...lepas tu goreng nasi....hasilnya....tadaaaaaaaa......


nasi goreng cina

actually, my husband tak suka makan carrot and kubis.tapi i nak juga suruh dia makan sayur.i letak juga carrot and kubis dalam nasi goreng tue selain letak isi ayam dan udang.at first dia macam buat muka juga la...mana taknya..da la dia tak suka makan carrot and kubis, i pulak letak banyak banyak kubis and carrot...then i cakap, try makan dulu.bila da try, dia cakap ok plak...sedap plak letak sayur....dia tanya kenapa sayur nie tak rasa mentah?yer la..mane nak mentahnya sebab i kasi sayur tu masak....da agak da...mesti sebab selalu kena sayur mentah, tu yang buat dia tak suka makan sayur!

i tanya, lepas ni boleh letak sayur lagi tak kalau masak?dia cakap 'boleh!' :) hehehehe...laki haku nie...macam macam..takut sangat nak try dulu! ^__^

ikan pekasam yang da ditebuk suamiku...hehehehhe

i goreng pekasam nie bagi garing....then angkat...lepas tu tumis bawang besar yang dipotong bulat dengan cili padi yang di potong juga....tumis sampai bawang tu layu...and lepas tu angkat and letak atas ikan pekasam tue...perrgghh!!!!!memang pembuka selera betol la ikan pekasam nie..nak lagi ada cili padi...masin masin pedas manis....makan lagi panas panas....

muka puas hati

husband cakap, 'LULUS!'...hehehehe...naseb baik! :P

x     o     x     o
lepas ni ari ari kena pikir menu apa nak masak...
husband cakap takmo makan kat luar lagi...
hari hari nak balik makan kat rumah...
pengsan! @_@ 
ha-ha-ha..... :DDD

Saturday, December 24, 2011

KITCHEN MASTERCHEF IS LAUNCHED! :p

Assalamualaikum w.b.t.....

Ya Allah.....rindu betol nak berblogging....malam ni dapat la berblogging sikit hasil 'pinjam' wifi jiran sebelah.. :P hehehehe.....makasey jiran... :DDD banyak betol cerita yang i termiss nak update dalam my blog nie...tup tup je korang baca *macam banyak je readers blog haku nie kan? :P* korang da pening.... 'eh!apa kes dengan minah nie kan?'

ok...after i get married 'saje je nak mention i da kawin kan?haktuih!show off betol!' and lepas majlis bertandang kat sebelah pihak lelaki, i terus stay kat KK and now i da follow my husband stay at Sandakan since he works here...so at this moment kena jadi full time housewife sementara nak cari keje kat sini...huhuhuhu...moga dipermudahkan urusanku untuk dapat job kat sini...aminnnn.....but still i on je my online business.... Dawina's Beauty Lens Shoppe is operating everyday... :)

ok!back to the track, since da pindah sini, rumah my hubby memang totally kosong!cuma ada barang penting such as refrigerator, washing machine, tv, stove without tong gas *sebab dia tak masak kat rumah, makan kat luar je time bujang* and tilam dia tido...so can you imagine????phewwww!!!memang da boom juga la i nak ngemas rumah nie...tapi takpe..i kan sentiasa gigih... :P 

since first day i masuk rumah ni hari hari keja mengemas....till now da ok... :) da agak selesa...tapi yang buatkan kitaorang tak selesa sikit sebab our kitchen!no  frying pan, no tong gas, no knife, pinggan mangkuk semua takde! OMG!!!! memang hari hari makan kat luar sebab take time juga untuk kitaorang  complete kan dapur tu menjadi dapur dalam erti kata yang sebenar! hahahaha....

so dalam 3-4 hari nie memang gigih menyiapkan dapur, cuci lantai di dapur, simenkan apa yang rosak, pasang langsir, beli tong gas, pinggan mangkuk, sudu garfu, periuk belanga dan macam macam lagi la...tiap tiap malam lepas maghrib *maghrib kat sini 6.10p.m da masuk waktu! :)* hubby akan bawa i keluar pergi hypermarket and beli barang barang untuk lengkapkan our kitchen....memang bosan doe makan luar hari hari...teringin giler nak masak!

till tonight our kitchen alhamdulillah 90% memang da complete...da boleh memasak...so esok pagi akan pergi shopping segala barang basah kat pasar! wuhuuuuu!!!!padahal sebelom sebelom nie tak pernah pegi pasar pon sebab tiap tiap hari abah yang akan pegi pasar! ^__^ begitulah i dan emak dimanjakan oleh abah!hahahaha...i lebiu la abah! sekarang da jadi bini orang, perut laki mesti kena jaga....so, ayuh pergi pasar esok pagi! :))))

by the way, thank you so much to sape sape yang bagi wedding present kat kitaorang sama ada yang di sebelah i atau sebelah husband i sebab hadiah korang banyak menolong kitaorang! :) blender, mixer, kettle, set cawan kopi, gelas, jug, teko, tupperware, toaster, dan ape lagi yang tak tersebut di sini, menjadi pelengkap kepada dapur kami...so takyah pening kepala nak pikir beli semua benda alah tue...tinggal beli pinggan mangkuk dan yang lain lain je...

hasil shopping malam kelmarin..
yang malam nie lupa plak nak snap gambar...huhuhuhu....

cabinet dapur baru beli, memandangkan keluasan dapur yang tak berapa nak luas...so kena pandai pandai susun atur...sesuai untuk orang yang baru kawin macam kami...hehehehe 

susun atur dapur..dari kosong sampai da ada isi...semua baru beli, except for jug kettle hadiah kawin and the rice cooker my hubby punya...ikutkan semua nak susun kat situ, all the blender, mixer, toaster..tapi apakan daya..limited space...huhuhuhhu

all the stock makanan dan barang kering kena simpan di bawah sebab kat atas da takde space....nasib baik masih ada space di bawah....

so, alhamdulillah, my hubby pon da boleh start senyum sebab dapur da siap...barang asas semua boleh cakap da ada...and dia pon balik balik duk ingatkan i suruh masak!hahahaha.. 'baik bos!!!!' :DDDD esok pagi dia da sebok ajak pegi pasar...katanya nak beli ikan la, udang la ayam la, sotong la...hamboi!excited kemain laki aku nie! hehehehe.....the best thing live in Sandakan is seafood kat sini murah murah!say good bye la to udang udang bersize kecik, ikan ikan kecik, anak anak sotong!orang kat sini semua layan ikan, udang, ketam, sotong yang besar besar!heaven i duk sini sebab i love seafood!hehehehe....memang seafood love i dengan laki i nie! ^___^

so, dengan ini diumumkan bahawa KITCHEN MASTERCHEF IRNA IS LAUNCHED!!!! hehehehe....sebagai pembuka tirai pelancaran dapur rumah kami, petang tadi i da buat jemput jemput bilis untuk Encek Suami bersantap untuk minum petang.... :) yang spoil nya, konon i nak hidangkan time panas panas, punya i set time, sekali lewat pulak dia sampai rumah hari nie! *sighs* akibatnya, makanlah jemput jemput bilis yang da hilang kerangupannya itu sebab da sejuk....huhuuhhuhu *sorry yer sayangku...lain kali bagitau la nak balik lambat...kan da kena makan jemput jemput bilis yang da sejuk!*


x    o    x    o
nampaknya update blog akan menjadi tunggang terbalik! 
sebab event yang da lepas belom sempat update...
tapi akan di update soon after tm da datang pasang streamyx kat our house!
oh TM!cepat la, i need internet!hohohoho

Saturday, December 17, 2011

HENNA TIME!!!!! :)

Assalamualaikum w.b.t....

selagi belum selesai majlis di kedua dua pihak..selagi tue la ko akan rasa 24 jam sehari yang tuhan bagi tu macam tak cukup!hehehehe...still you have this and that yang nak di settlekan..huhuhuhu....

orang kawin siap malam berinai bagai....me???berinai pon kelam kabut...can you imagine tengah duk shopping beli barang untuk my wedding kat Sungai Petani, my mum called and suruh balik cepat cepat sebab makcik dekat rumah yang dengan murah hatinya sponsor daun inai yang siap digiling, da ade kat rumah waiting for me untuk pakaikan inai di jari i....

sampai je rumah terus unload barang, tukar jeang pakai seluar three quarter, terus tadah tangan and kaki untuk di pakaikan inai....





makcik yang pakaikan inai di jari tangan i nie sangat la teliti...can you imagine, orang da abes 5 jari, dia 1 jari pon belum siap tepek inai..memang sangat teliti....pemakaian di jari kaki pula hasil kerjasama makcik tue dengan my cousin, Mira...mau dekat 3 jam juga la pakai inai tue...lenguh wooo.... :D

then da pakai inai di jari, nak pulak lukis lukis di tangan dan kaki juga...i decided untuk lukis sendiri...lukis design yang simple simple aje la..tapi sedihnya henna tube yang i beli tue tak tahan lama! :( hari ni lukis, esok da pudar....so at last, esokya nak akad nikah, malam tue my besty tolong top up the henna and ubah meriahkan lagi design henna di tangan dan kaki i :)))) thank you mak buyung!!!hehehehehe....


mak buyung yang bertanggungjawab memeriahkan henna di tangan dan kaki i :)

gigih men'top-up' henna :P

alter sikit design sedia ada..tambah tambah kasi meriah :)

muka gigih melukis...talent teserlah...
sape sape memerlukan khismat melukis henna, boleh hubungi Puan Fudzla untuk tempahan... ^__^

tadaaaaaaa....inilah hasilnya... :)))

x    o    x    o
1st time pakai inai di jari kaki...
tanak lagi pakai lepas nie...cukuplah untuk kawin je...
rasa rimas giler tengok inai di kaki.... =.='
apa pon thank you kepada semua yang terlibat menginaikan jari tangan dan kaki for my big big day :)

Thursday, December 1, 2011

MY RECEPTION - 20112011 {Part I}

Assalamualaikum w.b.t.....

Gosh! menjadi pengantin baru is not that easy when you don't have enough time for blogging! LOL!hahahaha....plus minus busy before majlis, ketika majlis, selepas majlis plus demam selepas selesai majlis...pheewww!!!!tuhan saja yang tau.....

basically nak update story about my solemnization, but i don't have enough pictures as i forgot to bring my compact camera on that day....so still waiting for my pictures from my OP...sedih juga sebab takde recording time majlis akad tu berlangsung...but if ada sape sape yang record, do inform me yeah!

what ever it is, alhamdulillah dengan sekali lafaz i sah menjadi isteri kepada Nourhazwan bin Awang Zaini :') tuhan saja yang tau saat dan ketika wali bertanyakan 'sah?' dan saksi menjawab SAH! hampir berjurai air mata i tapi terpaksa cover sebab takut contact lens terkeluar bersama air mata.but at last memang menangis juga nak nak lagi bila da peluk cium bersama my dad, my parent in law, siblings, relatives dan semua la...serious tak tau how to describe my feeling time tue.....ke i je yang teremo lebih sebab last time i tengok my friend punya majlis akad nikah pon i nak nangis gak!padahal bukan i yang kawin time tue! :P

my solemnization yang berlangsung di masjid ridzwaniah, pekan baling pada tarikh keramat 20112011 turut disertai oleh 3 pasang pengantin lain lagi......thanks god me and my hubby merupakan pasangan pengantin pertama yang di akadkan pada pagi tue....punya bergelodak jiwa haku nak suruh cepat settlekan akad tue...dup dap dup dap tak tau nak habaq da jantung nie! :P berwalikan Abah, alhamdulillah dengan sekali lafaz *walaupon last minute dialog kena tukar....berpeluh juga i yang mendengar...takut my hubby sangkut!* :P

lepas selesai majlis akad, sempat posing2 dalam masjid dan di luar masjid seterusnya bergegas ke butik untuk bersiap untuk majlis bersanding pulak!memang letih...tapi apakan daya, semua nak dikejar dalam 1 hari...naseb la outdoor session buat on the next day...kalau tak mau pengsan i aritu....



dress designed by Ismail Hassan
MUA: Ismail Hassan

sempat posing dulu kat butik before bergegas balik rumah...

cerita pasal pelamin, pada mulanya when i booked for the pelamin, i requested the pelamin to be in red+white+black theme....so da kata theme color nye cenggitu since my dress pon red+black, i pon beli la bunga telur color red+white konon konon nak sedondonkan dengan pelamin la...kesahnya mak andam da plan something different for my pelamin as they came out with the idea untuk buat tema pelamin dalam taman without informed me first...ala ala cam surprise la...tapi naseb baek cantik... ^__^ 



siap ada rumput hijau....
kelopak bunga berguguran di atas rumput...hahahaha...
sayangnya pelamin anganku kecik sebab my mum requested nak buat pelamin dalam rumah....
jangan nak buat kat luar rumah....nanti orang cakap nak show off bagai...
me..akur je la...lagipon takde maknanya den nak bersanding diluar rumah tue....

pelamin siap ada burung duk bertenggek di ranting kayu ^__^


nie burung species apa pon tak tau :P

posing posing jap kat pelamin


red+black theme dipilih oleh my mum


lepas majlis sanding, memang sangat sangat penat dengan tak cukup tido pada malam before tue.....actually dalam seminggu dua before my reception memang da start tak cukup tido...tapi naseb baek mata tak berapa nak panda and jarang mendapat eye bag kalau tak cukup rehat....kalau tak kompem la nampak buruk dengan eye bag bawah mata da macam kantung apa jer! bluugghhhh!!!!!

so petang tue lepas majlis, agak agak da reda orang yang datang *walaupon hanya reda, i mean orang tak berapa ramai pada petang tue, padahal sampai malam we still menerima tetamu* i larikan kejap my hubby together with my OP pegi outdoor photoshoot....sebab untuk outdoor photoshoot the next day i da malas nak tukar pakai this dress...coz i still have 2 dresses to wear for the next day as i got 1 dress sponsored by Ismail Hassan..aiseehh!!!!gumbira giler kot when the fashion designer dengan murah hatinya nak bagi i pakai dress yang dia buat secara free ^___^ thank you cik wan!so total dress ada 4 untuk i pakai...phheeww!!!!da macam hindustan tukar baju berpasang pasang....1 pasang akan diterbangkan ke KK untuk majlis di pihak lelaki nanti...sentuhan Ismail Hassan melekat kuat dalam hatiku!ceewwaaahhh!!!!! :DDD

captured by my OP, Azim Shafee from Prince Photography

bukan senang nak kawin as you need to do a lots of things....nak lagi macam i, i lagi suka buat banyak kerja sendiri...from list the thing that i need to do/settle, urusan permohonan nikah, beli barang hantaran, deco hantaran, doorgifts, catering, MUA, baju, pelamin,bunting...everything la boleh dikatakan i do it myself...lagi puas hati dari mengharap orang yang buatkan untuk i...but people around me did help me sooooo much!thank you so much!cuma time majlis berlangsung je apa kan daya i memang mengharapkan my parents, sibling, uncles, aunties, cousins and buddies untuk selesaikan apa apa hal yang i tak boleh nak buat...i do appreciate them damn so much! :')

ok la...nak cerita memang banyak....walaupon ada part part dalam majlis yang tak berapa nak well manage, tapi i tak kisah because this is our first time langsungkan majlis macam nie.everyone lack of experience!but for me, u guys always do your best for me :') thank you thank you thank you! muahhh!!!!!i love all of you!according to my mum, kehadiran tetamu adalah melebihi jemputan....patotla ramai betol orang datang tak pututs putus...even nak parking kereta, ada yang mengadu dorang terpaksa datang for the second time sebab first time datang, no parking....kereta parking sampai ke kampung sebelah..so terpaksa jalan jauh....so dorang balik dulu and datang balik bila dorang agak agak orang da kurang.and sampai malam kami still menerima tetamu....

thank you to Ross Catering yang bagi lauk pauk yang melebihi sebab walaupon jumlah tetamu melebihi jangkaan, pihak catering masih ada lauk pauk yang banyak untuk dihidangkan....so takde la kes tetamu datang takde makanan...syukur alhamdulillah sebab itu adalah part yang paling i risau...risau bila orang masih datang berkunjung, tapi makanan da takde untuk dihidangkan....thank you juga to Ross Catering yang sponsor lauk pengantin untuk 3 meja extra yang we requested....insyaallah lepas nie Ross Catering boleh melebarkan sayap ke kawasan Baling since da ramai orang duk tanya tanya pasal caterer yang kitaorang amek....service memang tip top..lauk pon sodappppp.. :) thank you Chef Jo!

x    o     x    o
part I
part II akan disambung later sebab banyak sangat nak acknowledge people.... :)




Tuesday, November 22, 2011

I'M MARRIED!


20112011....
Thanks God...i'm married...
i love u my dear husband...

Wednesday, November 16, 2011

YEAAYYYY!!!!DAPAT PRESENT! ^__^

Assalamualaikum w.b.t....

last two days dapat present dari adik adik kesayangan....tapi dorang tak kasi buka lagi that present....kena tunggu hari buka hadiah baru boleh buka..tapi takpe...i simpan dulu atas almari!hehehehe....berat gak kotak tue.....

apa pon thank you so much to my lil bro, Pixie and my lil sis, Lea for the present....heart both of u!muah!


x    o    x    o




Saturday, November 5, 2011

BEKORBAN, PENGORBANAN, DAN TERKORBAN

Assalamualaikum w.b.t....

first of all, SELAMAT BERBUKA PUASA kepada rakan rakan, readers, bloggers dan seluruh umat islam yang berpuasa sunat wukuf hari nie...alhamdulillah....masih diberi kesempatan oleh-Nya untuk meraih kenikmatan serta keberkatan hari ini.....sekarang takbir raya da sayup sayup terdengar dekat surau and masjid berdekatan rumah i.....feel nak raya takde la gempak mane pon sebab baju raya da terpakai dengan sengajanya time pergi wedding my junior aritu......

hari ni kelam kabut kat dapur since pagi pergi pasar beli barang, kemas laman rumah, tapi separuh jalan sebab hujan then berkejar pegi pekan lagi sebab masih ada barang yang perlu dibeli, balik rumah start memasak untuk buat soto as main dish pagi esok...by the way, this is my first time buat soto selatan...ala ala tema johor plak tahun nie sebab kat rumah i buat soto, my auntie plak buat nasi beriyani gam...plus juadah sampingan kat my house kuih muih, lemang, ketupat semua ada......

nak amek kesempatan nie nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA MAAF ZAHIR BATIN buat semua yang mengenali diri ini....korban tu terlalu meluas maksudnya....bukan setakat korban harta benda duit ringgit...korban diri korban perasaan emosi dan banyak lagi....korban la selagi termampu dan tak salah disisi agama... :)

ok la...till now....banyak keje lagi nak settle.....akhir kata jangan korbankan diri di jalan raya da la yerr.... :) sayang korang semua ketat ketat!




x    o    x     o
jemput datang rumah esok...
esok je ade open house :P


Wednesday, November 2, 2011

.........

lalalalalalala....makin hari makin dekat.....tapi boleh pulak i blur bagai....nak mula dari mana....what should i do first? when? why?how?semua nak tanya time time cenggini....hey!wake up la....da kena plan betol betol ape yang harus di settlekan....but thanks god yang paling penting setakat ni alhamdulillah....eh!semua orang akan rasa camnie ke? 'hoi irna!wake up!jangan nak berangan!berapa hari je lagi nie.....jangan da last minute kaki da naik atas...padan muka! 

tampo pipi chubby ni 10 kali baru nak sedar kot?tapi apa pon i'm really happy to meet all my old friends soon!weheeeee~~~~

ok..sila abaikan entry dalam mood blur....me myself dunno apa yang i cakap! bye!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...