I'm Married!

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 23, 2011

KOSMETIK RACUNI BAYI! IBU MENGANDUNG, TAKE NOTE!

Setiap kali kalau kita mengandung, kita kena patuhi pantang larang macam-macam. Mestilah kita mahu anak kandungan kita menjadi yang terbaik dan sempurna seperti orang lain. Ingat, bukan sahaja cara pemakanan yang perlu kita jaga, tetapi sesetengah produk  kosmetik juga bahaya kepada janin kita!
Apakah Ftalat?
Hodohnya nama payah nak sebut. Ftalat adalah kumpulan bahan kimia yang digunakan untuk buat plastik PVC pembungkus makanan itu. Tahu tak, Ftalat juga digunakan untuk sesetengah bahan kosmetik kita. Ftalat ini lah yang akan menjadi punca meracunkan kandungan kita dengan menjejaskan kemampuan pembiakan janin, termasuklah kecacatan sewaktu lahir pada organ pembiakan lelaki. Contohnya, elok-elok anak kita lelaki, aleh-aleh keluar anak tak ada testis. -_- Anak tak nangis, kita yang nangis. Tsk.
Takpun kenapa bila anak dah besar jadi mandul? Salahkan emak. Salahkan emak yang suka pakai kosmetik bukan bukan sewaktu mengandungkan kita. Paling sedih, anak kita akan berisiko tinggi terkena kanser testis pabila dewasa, jika kita menggunakan kosmetik yang mengandungi Ftalat.
Antara produk yang mengandungi racun Ftalat:-
  1. Pewangi Poison dari Christian Dior
  2. Pantene Pro V “Healthy Hold”
  3. Deodoran Arrid
  4. Penyembur rambut Aqua Net
  5. Tresor Eau De Parfum
  6. Deodoran intensif 24jam Rexona
  7. Perfume dari Eternity, Chanel no 5, dan Tommy Girl
  8. Produk penyembur rambut Vidal Sassoon, Essentials dan Tommy Girl
  9. Deodoran dari The Body Shop dan Nivea
  10. Mousse rambut dari Wella dan Studio Line
Bukan tak boleh pakai, tapi jangan pakai waktu pregnant.

X    O    X    O
tenkiu doctor for the info :)

4 comments:

  1. kak, lepas bc pasal ni...lebih2 lagi bila ada list ni:- Deodoran intensif 24jam Rexona, i terus xpakai deodoron dah..tapi hari ni baru terfikir sama ke deodoran yg i pakai tuh dgn yg u listkan tuh...i pakai Rexona Women oxygen body responsible 24HR Protection...

    ada jgk 24 jam tuh..huhuhu...betul lah tu..

    any suggestion tuk deodoran yg best..ketiak ni dh ler dulu2 try mcm2, rexona je yg die berkenan..hukhukhukk

    ketiak ni dah bau xbesh dh..huhuhuhuuu :( tulunnn

    ReplyDelete
  2. idk la yunk..cuba try deodorant yg x tsenarai..i pakai nivea white...so far mmg xda mslh bau ketiak!hahahahha...n kalau pakai bju putih then pakai deodorant nivea, dia x tinggalkan kesan kotor deodorant kt baju putih...dulu i pakai rexona...tp baju putih i abes kotor kt bahadian ketiak..sbb deodorant tu melekat kt situ n i cant wash it out :(

    tp harus diingat jangan x pakai langsung deodorant..deodorant tu wajib pakai..kalau x nnt org sebelah kite asik bau ashem aje ;p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...