I'm Married!

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, May 14, 2013

TIPS HOLIDAY KE BANDUNG

Assalamualaikum w.b.t....

wuhuuuu!!!!!! lama giler nak buat entry holiday ke bandung nie.asyik tertangguh je sebab banyak sangat keje nak kena settle. padahal ke bandung nya dah berapa bulan yang lepas dah....harap harap masih ingat tips tips penting untuk share dengan uolls. so untuk entry nie i'll share dengan uolls tips yang mungkin penting untuk uolls yang belum pernah ke bandung lagi.

so, here we go! first of all, kalau dah plan nak gi holiday ke bandung tue, jangan ler tak booking tiket flight pulak! takkan nak drive pulak kan? so, husband dah booking tiket nie awal awal. kebetulan masa tue airasia buat sales! so haruslah menjadi reason kenapa weolls pilih airasia. if not mistaken round tickets for two persons cost us less than RM500...exact amount tak ingat...sorry....kalau nasib baik uolls boleh dapat less than RM300 round ticket for two! so rajin rajin la check airasia yer!

lepas tu jangan lupa booking hotel! weolls less than a week nak fly baru ler terkedek kedek booking hotel sebab at first plannya konon konon nak buat ala ala backpackers! walk in je memana hotel bile dah sampai. tapi bila duk google google, ada yang cakap pernah dorang walk in, kena pulak peak time. hotel yang cantik cantik dan selesa semua fully booked! sekali terpaksa walk in hotel budget yang pintu bilik pon macam nak roboh! ok fine! so takmo amek risiko. i suruh husband booking hotel before fly sebab masa date kitaorang ke sana tu pon orang malaysia tengah school holiday. takut hotel penuh, booking ler awal awal. we choose amaris hotel, jalan cihampelas. booking melalui agoda. dapat ler discount sikit kan?maklumlah, kalau boleh nak saving banyak banyak supaya dapat shopping banyak banyak.....hihihihi....

kalau sebut pasal bandung, harus otak tue fikir pasal shopping je...takde mende lain melainkan shopping! jangan lupa masa booking tiket flight, make sure beli at least 20kg bangage per person! supaya nanti nak balik takde la kes excess baggage! kang tak pepasal membayar charge extra kat bandara nanti! bandara tu dalam bahasa indo, maksudnya airport ler...

seterusnya make sure passport belum expired! kalau dah dekat dekat nak expire tu pegi la renew dulu. kalau check passport lagi 6 bulan nak expired tue cecepat la pegi renew supaya nanti takde la uolls kena tahan kat airport tak dibenarkan berlepas...mine lagi 9 months nak expired, tu pon staff airasia tue nak bising bising! ish! ngengade! 


lepas tue selain pakaian dan keperluan uolls, benda penting is this internatinonal adaptor! sebab nanti gi indon soket kat sana tak sama ngan kat malaysia. so nanti charger hp ke, tablet ke, camera ke yang berkaki 3 memang tak boleh masuk. jadi, sila beli international adaptor untuk korang guna charge hp dan sebagainya...

iolls beli jenis yang nie...so all over the world boleh guna. boleh cerai beraikan dia lepas tu boleh kawen kan dia juga...hiks!


dan yang paling penting jangan lupa pegi tukar duit rupiah kat money changer. sebab nanti takde orang nak terima ringgit malaysia kat sana. masa nie dah boleh feeling jadi jutawan segera beb! bawa duit juta juta untuk shoppping jer. giler tak masyuk....masa ni total ada dekat 8 juta rupiah. wow! duit shopping je 8 juta! giler tak kayo????hehehehe.....

oh! sedikit tips untuk uolls....masa nak fly to bandung, tak payah bawa baju banyak banyak. ada sesetengah orang just bawa sepersalinan jer baju. untuk hari hari seterusnya di bandung semua main beli baju baru je kat sana. my advise bawa je la paling banyak pon 2-3 helai je baju kalau uolls bercadang nak stay kat bandung dalam 5-6 hari macam iolls. lepas tu nanti nak pakai baju je shopping baju baru. giler tak best! semua pakai baru. sebab baju branded kat sana memang murah.kalau ada niat nak borong giler banyak boleh bawa extra luggage atau beli bag shopping yang banyak je dijual oleh dorang kat tepi tepi jalan. oh! undergarment silalah bawa yer..melainkan uolls nak beli baru jugak, ikut suka hati la..hihihihi....

those yang tak boleh terima masakan jawa ke sunda ke minang ke atau takut tekak tak boleh terima makanan kat sana, boleh la bawa stok maggi ke bun ke dari malaysia. sebab macam weolls ni jenis layan je masakan minang dan jawa. but still weolls bawa stok maggie cup just in case kot kot rasa tak boleh nak terima makanan kat sana. padahal aritu maggie cup at last tak termakan pon. masa check out dari hotel, tinggalkan je kat hotel coz sepanjang masa kat sana memang melantak makanan kat restoren je.....tu nanti citer next entry....

jangan lupa juga bawa stock ubat ubatan untuk kegunaan diri seperti panadol, ubat cirit birit, ubat tahan muntah, minyak angin...macam aritu iolls kena cerry berry, nasib baik husband ada belikan pil untuk cirit birit sebelum bertolak aritu...memang koje menelan pil tu je la...koman spana sungguh perut iolls nie tak tahan lasak...salah makan sikit je cerry berry....sabo je la..tergendala aktiviti shopping sampai pokai! hahahaha....iolls ingatkan je suruh uolls bawa bekalan ubat ubatan sendiri bukannya apa..sebab iolls rasa kat sana susah nak cari klinik macam kat malaysia nie bersepah sepah kliniknya. lepas tu hospital pulak menurut seorang kenalan yang berasal dari sana bagitau hospital kerajaan agak teruk. sebab tu orang orang kat sana sangat risau kalau dorang jatuh sakit, sebab kalau nak pegi private mahal giler! ok, tahap mahal tu tak sure pulak....so untuk langgah berjaga jaga bawa lah bekalan ubat ubatan sendiri yer.....

so i think tu je la kot tips penting untuk share dengan uolls...kalau ada yang terlepas i akan selit selit dalam entry seterusnya....oh!jangan lupa bawa pen dalam handbag sebab nanti masa dalam flight nak ke bandung, uolls ada kena isi 2 forms....takde la nanti kelam kabut nak pinjam pinjam pen dengan orang lain kan?

yeahhh!!!we are ready! paris van java,here we come!!!!!! masa ni dah ready nak bertolak ke LCCT! wehuuuu!!!!!


sampai LLCT sempat lagi hadap my favorite asam laksa kat asia cafe ke pekebenda nama restoren tue... lupa plak! terbaik!our flight was at night around 10.05 pm....okeh! till now! nanti i sambung dalam next entry....adiosss.......

x    o    x    o





5 comments:

  1. Salam sejahtera untuk anda semua

    Mine Home Hotel Cihampelas

    Cheap, Clean, Comfortable & Safe
    Enjoy the ambience of the hotel at home

    PRICE STARTING From :
    1. IDR: 250.000 -300.000 /Night/Room
    Atau
    2. MYR: 81 - 96/ Night/Room

    **DAPATKAN PENAWARAN TERBAIEK DARI KAMI..

    ##5 minutes from the Cihampelas (center Ciwalk & jeans) 15 minutes on the way home Setiabudhi fashion factory outlets. 15 minutes from the dago, 20 minutes, towards new markets, 20 minutes into the plaza bandung.

    facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    address: Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas - Bandung
    Phone : +622 203 9130
    Mobile : +6281322511883
    Email :hotelminehome@yahoo.com
    Facebook : Mine home Hotel

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  3. Travel to Bali is very good to booking from Bali Hotels Accommodation. You will find something natural around the island. Exploring the island of Bali, and Best deal of

    hotels. Check also special deals on
    Bali Resorts
    Hotels Kuta Bali
    Bali Seminyak Hotels
    Legian Hotels
    Nusa Lembongan Hotels,
    Nusa Dua Beach Hotels
    Ubud Hotels
    Bali Hotels
    Bali Luxury Hotels
    Sanur Beach Hotel
    Kuta Hotels
    Seminyak Hotels
    Bandung Hotels
    The Kuta Beach Heritage Hotel
    Bliss Wayan Hotel
    Or if you want to get holiday in Phuket, you can book from Phuket Hotels , Patong Hotels booking online,and Istanbul Hotels Turkey for Istanbul Turkey Online reservation.. Thank You.

    ReplyDelete

  4. Salam akak and abang

    Nak minta izin iklan sikit yee,,peace.

    sapa orang yang nak gi bandung murah bolehlah try pakej jimat ay murah jer RM229 per person for 4day3night

    (rate termasuk 3 bilik room 3star hotel-swiming pool and tengah banda loxcation,FULL transport, and buffeet breakfast) MURAH GILLLER KEHHHH!! (confirm)

    Programnye free and easy jer ya akak sila nak pegi mana sahaja kat bandung

    contoh butiran perjalanan

    firstday (shopping day)
    >Bandung airport or train station Bandung banda
    >Pasar Baru membeli belah
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >depasion factory outlet kain potong
    >rumah kain dan telekung
    >Factory Outlet At Jalan Riau and dago

    seconday (explore north bandung)
    >Gunung Tangkuban Parahu
    >floating market
    >sariater Hot Spring
    >kampung daun restaurant / dusun bambu
    >wisata naik kuda
    >Strawberry and tea park
    >Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre

    thirdday (explore north bandung)
    >kawah putih crater
    >trans studio indoor themes park
    >rengganis crater
    >situ pattenggang lake / paris van java shopping mall / cihampelas street / ciwalk shopping mall
    >rumah kain sulam taman kopo / rumah kain sulam dan telekung pesona
    >cibaduyut-shoes and jacket leather original


    lastday (sayonara Bandung)
    >check out hotel
    >memberli oleh2 bandung
    >Airport transfer

    Term and condition
    *rate included sewa kereta andriver also petrol and parking semasa 4day tuh guna kereta yang selesa yee full acon
    *rate included 3 room king bed size/twin hotel 3star with swimming pool andbuffet breakfast
    >rate 6 pax~229rm per person
    >rate 4 pax~269rm per person
    >rate 2pax~389rm per person
    >semua driver kat company kami adalah moslem so tak payah risau lahhh

    >tempahan by whatapps +62 895 2608 0498 (ahmad faturrahman) or
    email alifabandungtour@gmail.com

    trimakasih dan selamat berjumpa kat bandung,,,,, peace and love

    ReplyDelete
  5. Greeting traveler..
    Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night with high quality services ;
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Email : primeratrans@gmail.com
    Website : www.primeratrans.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...