I'm Married!

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, October 27, 2011

CARAMEL CAKE~NYUM NYUM NYUMMMMM!!!!!

Assalamualaikum w.b.t...

pernah tak korang tak plan nak buat something..tapi korang buat secara on the spot sehingga apa yang berlaku ala ala diluar jangkaan? :P ok..by the way, petang tue i borak borak dengan my mum, cousins and auntie...tetiba i tercakap 'eh..teringin la nak makan almond poppy seeds cake'.... dan dengan sepantas kilat my mum cakap 'pi la buat!'..and my cousin lagi support 'jum buat!'...

so dengan sepantas kilat jugak bergegas masuk ke dapur menyiapkan bahan yang da sedia ada kat dapur dan zassss!!!buat almond poppy seeds cake...sedang dalam proses menyiapkan almond poppy seeds cake, my cousin cakap 'eh!jum kita try buat caramel cake nak tak?'....padahal belom pernah try..dan ape lagi....kami pon buat la caramel cake untuk pertama kalinya.... :DDD by the way, recipe almond poppy seeds cake ada pada entry yang lepas....cekidaut!!!!kali ni i nak kongsi recipe caramel cake....

CARAMEL CAKE

2 atau 4 sudu besar gula (kami hanya gunakan 2 sudu gula sebab takmo makan manis manis...takut kena diabetis! :P)...jadikan gula hangus.ratakan pada keseluruhan loyang  supaye kek tak melekatapada loyang.

cairkan dulu 2 sudu gula..jadikan gula hangus


ratakan pada loyang

bahagian atas

1/2 tin susu cair @ 1 cawan susu cair
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dengan perlahan


tadaaaa...inilah ropanyaaaaaaa..... :P
by the way, masa korang nak masukkan adunan caramel ni ke dalam loyang, tuang ke dalam loyang sambil tapis yer.....

lapisan kek (A)

140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak
pukul telur kuning,air dan minyak hingga kembang..masukkan gula..pukul kembang lagi hingga naik sekali ganda.masukkan tepung yng dicampur baking powder.kemudian ketepikan.


ketepikan adunan

meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2
pukul hingga kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DENGAN TANGAN..JANGAN GUNAKAN MIXER....Gunakan kaedah kaup balik



bahagikan adunan A kepada berapa bahagian yang korang suka untuk diwarnakan..in this case, we all bahagikan kepada 2 bahagian....

1 bahagian letak kaler hijau


1 bahagian lagi letak kaler pink :)

jangan lupa lepas korang ratakan gula hangus pada loyang, tuangkan adunan caramel dulu...lepas tu baru masukkan adunan kek....selang seli la adunan tu....macam kitaorang letak kaler hijau dengan pink...so letak pink lepas tu hijau lepas tu pink lepas tu hijau sampaiiiii lerrrrr adunan kek abes......

dalam proses menyelang nyelikan adunan :P

da siap untuk dibakar ^__^
mesti ade yang hairan kenapa kitaorang letak loyang dalam loyang kan?
gunanya loyang bulat tu untuk isi air dIluar loyang yang ada adunan cake tu sebelom membakar...
untuk buat caramel cake mesti gunakan kaedah bain marie untuk bakar cake ni bagi mengekalkan kelembapan cake tersebut..... *eceh!macam chef plak!:P*

Masak dengan menggunakan kaedah bain marie ataupon double boiler...40 minit pertama guna api bawah..selebihnya guna api atas bawah hingga kek masak...apapun bergantung pada suhu dan kepanasan oven masing2.

taddaaaaaa.......
inilah ropa caramel cake kami yang da siap dibakar....



telangkupkan cake di dalam pinggan yang besar...
so anda boleh nampak the caramel is up there :)

ropa cake bila da dipotong..sangat menarik kalernya...hehehe..
dan sedapppppp.... :P

x    o    x    o
selamat mencuba! :)
.






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...